Tarihçe
Köprübaşı’nın tarihi civar yerleşim yerleri ile benzerlik göstermektedir. Bölgede ilk insanların izine rastlandığına dair araştırmalar olsa da, bilinen ilk yerleşimciler Lidyalılar olmuştur. Dönemsel olarak bölgede Pers, Bergama Krallığı ve Büyük İskender’in hâkimiyeti yaşanmıştır. Makedonya Devleti’nin çökmesinden sonra M.Ö. 190 senesinden Malazgirt Savaşı’na (1071) kadar Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) egemen olmuştur. 1071 yılından sonra ise Köprübaşı’nın üzerinde bulunduğu bölge Türklerin eline geçmiştir.
1310 – 1412 yılları arasında Anadolu beyliklerinden olan Saruhanoğulları Beyliği bölgede hâkimiyet kurmuştur. 1412 yılından sonra ise bölge Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiştir. 1958 yılında Gediz Nehri üzerine kurulan Demirköprü Barajı sebebiyle Borlu (Yerleşim yeri) topraklarını su basmıştır. Bu sebeple Borlu sakinleri Köprübaşı’na doğru taşınmışlardır. İlçenin adının 1950’li yılların sonunda şu anki Köprübaşı yerleşimi üzerinde bulunan iki gözlü beton bir köprüden geldiği düşünülmektedir. 1967 yılında belediyelik, 1990 yılında ise ilçe olarak kabul edilmiştir.
Coğrafi Özellikler
Köprübaşı’nın Alaşehir’e uzaklığı 78 km, Manisa il merkezine uzaklığı ise 123 km’dir. Salihli-Demirci Karayolu üzerinde bulunan ilçenin doğusunda Demirci ve Selendi, batısında Gördes, güneyinde Salihli, Alaşehir ve Kula yer alır. 294 km² yüzölçümüne sahip olan ilçe, Demirci (274 km²) ve Gölmarmara (289 km²) ile birlikte Manisa’nın en küçük ilçeleridir. Deniz seviyesinden yüksekliği 250 ile 750 metre arasında değişmektedir ve yer yer karasal iklimin görülse de ağırlıklı olarak Akdeniz iklimine sahiptir.
Manisa ili genel olarak maden rezervler ve çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir toprakların üstüne kuruludur. Şehir sınırları içerisinde yer alan başlıca madenler arasında altın, nikel, çinko, mermer, kurşun, civa, bakır, feldispat, manganez, titanyum, ve zeolit yer alır. Köprübaşı ilçesinde ise ayrıca uranyum yatakları bulunmaktadır.
Bölge tarıma uygun ve verimli topraklara sahiptir. Başlıca tarım ürünleri arasında tütün, çilek, nar ve badem gelir. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın yanı sıra Demirköprü Barajı’nda kurulan kooperatif sayesinde kültür balıkçılığı ticareti yapılmaktadır. Ayrıca köylerde el halıcılığı devam etmektedir.
İlçenin bir diğer özelliği ise duvar kaplama ve sütun yapımının yanında özel tasarım dekorasyon ve aksesuar yapımında da kullanılan oniks (onyks) mermerinin çıkarıldığı işletmelere sahip olmasıdır.
Nüfus
2020 – 2021 yılının Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre ilçenin toplam nüfusu 12.958’dir. Nüfus dağılımı 6.392 erkek, 6.566 kadın şeklindedir ve Manisa nüfusuna oranı %0,9’dur. Nüfus artış oranı %-17,4 olarak açıklanan ilçe 46 mahalleye sahiptir.
Görülmesi Gerekenler
- Kültür Sanat ve Çilek Festivali (Her sene Mayıs ayında düzenlenir)
- Demirköprü Barajı
Diğer Önemli Bilgiler
- Köprübaşı posta kodu: 45930
- İl alan kodu: 0236
- İl plaka kodu: 45