Tarihçe
Bugünkü Sarıgöl’üniçerisinde bulunduğu bölgedeki ilk yerleşimcilerin, civardaki kalıntılardan yola çıkılarak Lidya ve İyonlular olduğu düşünülmektedir. M.Ö. 334 yılında Kral Büyük İskender yönetimindeki Makedonya Devleti, sonrasında ise Bergama Krallığı bölgede hüküm sürmüştür. Bergama Kralı’nın ölümünden sonra ise Roma İmparatorluğu hâkimiyeti yaşanmıştır. Roma medeniyetinin varlığına dair en önemli kalıntılar; Bağlıca Köyü’nde bulunan Maryas Heykeli, Özpınar Köyü’nde bulunan katlı mezarlar, Sığırtmaçlı köyünde bulunan Karain Mağarası’dır.
1071 tarihinde gerçekleşen Malazgirt Savaşı’nda Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan’ın, Doğu Roma İmparatorluğu’nu (Bizans) mağlup etmesinin ardından bölgeye Türkler yerleşmeye başlamıştır. 13. yüzyılda Sarıgöl bölgesi ve çevresinde Saruhanoğulları, Aydınoğulları ve Germiyanoğulları beyliklerinin hâkimiyeti yaşanmıştır.
1390 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu’nın 4. Padişahı Yıldırım Bayezid, Alaşehir’i fethetmiş ve bu tarihten itibaren bölge Osmanlı egemenliği altına girmiştir. Beylikler bölgede tekrar hâkimiyet kurmak istediyse de bu uzun sürmemiştir. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Yunan ordusunun Anadolu’ya yaptığı çıkarmada Sarıgöl 23 Eylül 1919 tarihinde işgal edilmiştir.
Kurtuluş Savaşı sırasında Milli Mücadele’ye önemli destekler sağlamış ve 4 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtarılmıştır. İlçenin Osmanlı dönemindeki adı İnegöl’dür. Önceleri Aydın Sancağına bağlıyken 1867 yılında nahiye olarak Alaşehir kazasına bağlanmıştır. 1938 yılında adı Sarıgöl olarak değişmiş, 1957 yılında ilçe ise olmuştur.
Coğrafi Özellikler
Sarıgöl’ün Alaşehir’e uzaklığı 23 km, Manisa il merkezine uzaklığı ise 131 km’dir. İlçe toprakları 28° 25′ 52″ – 28° 52′ 04″ doğu boylamları ile 38° 52′ 09″ – 38° 19′ 54″ kuzey enlemleri üzerinde konumlanmıştır. İlçenin batısında Alaşehir, güneyinde Denizli iline bağlı olan Buldan ile Aydın iline bağlı olan Kuyucak, doğusunda Uşak iline bağlı olan Eşme ilçeleri vardır. Anadolu’nun en verimli topraklarından olan Gediz Ovası, Ege Bölgesi’nde Sarıgöl’den başlayıp Manisa ilinin batısına kadar uzanır.
Yüzölçümü 357 km² olan ilçenin en düşük rakımı 194 metre en yüksek rakımı ise 1378 metredir. Çevresinde Bozdağlar, Güllü Baba Dağı, Kocadağ ve Uysal Dağları yer alır. Sıcak ılıman bir iklime sahip olan ilçede Akdeniz iklimi hâkim olsa da kışlar yağışlı ve soğuk geçmektedir.
Yapılan çalışmalar Sarıgöl Ovası’nın yer altı su kaynaklarının sulama açısından oldukça elverişli olduğunu göstermiştir. 19.210 hektarlık ekime elverişli alan bulunan ilçenin ekonomisi büyük oranda tarıma dayalıdır. Tarım alanları Buldan Barajı, Avşar Barajı ve ilçe şebekesi ile sulanmaktadır. En önemli tarım ürünü çekirdeksiz sofralık sultaniye üzüm olan ilçede pek çok ürün yetişmektedir. Ayrıca ilçe merkezinde dokumacılık da yapılmaktadır. Yörenin karakteristik lezzetleri arasında Kabak aşı, dorak aşı, ekmek dolması, tahinli pide, kesikli pide, ıspanaklı ve kabaklı pide yer alır.
Nüfus
2020 – 2021 yılının Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre ilçenin toplam nüfusu 35.912’dir. Nüfus dağılımı 17.800 erkek, 18.112 kadın şeklindedir ve Manisa nüfusuna oranı %2,5’tür. Nüfus artış oranı %0,6 olarak açıklanan ilçe 35 mahalleye sahiptir.
Görülmesi Gereken Yerler
- Afşar Barajı Mesire Alanı
- Asar Yaylası Mesire Alanı
- Sultani Üzüm Festivali (Eylül ayında gerçekleşir)
Diğer Önemli Bilgiler
- Sarıgöl posta kodu: 45470
- İl alan kodu: 0236
- İl plaka kodu: 45