Selendi

Anasayfa » Bölgemiz » Selendi

Tarihçe

İlçenin adı bir rivayete göre Selendi Çayı suyla dolduğu zaman bölgede yaşayan halkın “sel indi” sözünden türemiştir. Başka bir iddiaya göre ise ilçenin adı, Lidyalılar döneminde şimdiki Karaselendi Köyü’nün yerinde bulunan Slandos’tan gelmektedir.

1282 yılına kadar Slandos olarak anılan Selendi, M.Ö. 7. yüzyıla kadar Lidyalılara ait bir yerleşim yeri olmuştur. Bu tarihten sonra işgal edilen bölgenin hâkimiyeti M.Ö. 3. yüzyıla kadar Perslerin eline geçmiştir. Büyük İskender’in himayesindeki Pers İmparatorluğu, Makedonya Devleti’nin çökmesi ile birlikte bölgedeki hâkimiyetini kaybeder. Sonrasında Slandos’un hâkimiyeti Bizanslıların (Doğu Roma İmparatorluğu) eline geçmiş ve 1282 yılına kadar devam etmiştir.

1282 yılında Germiyanoğulları Beyliği Slandos’u Bizanslılardan almış ve Türk topraklarına kazandırmıştır. 1400’lü yıllardan itibaren ise Bursa’ya bağlı olarak Osmanlı topraklarının bir parçası haline gelmiştir. Sonrasında Manisa’ya bağlanan ilçe Yunan Ordusu’nun İzmir çıkartması sonrası işgal edilmiştir. 3 Eylül 1922 tarihinde Yunan Ordusu’nun işgalinden kurtarılan Selendi, 1954 yılına kadar Manisa’nın Kula ilçesine bağlı bir nahiye olarak varlığını sürdürmüştür.

Coğrafi Özellikler

1954 yılından itibaren ilçe olan Selendi, Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Akdeniz ile karasal iklim arasında değişkenlik gösteren ılıman bir iklimin hâkim olduğu ilçenin merkezi Selendi Çayı Vadisi’ne kurulmuştur. Çevresi Demirci Dağları, Divrik Dağı ve Kınık Tepeleri ile çevrilidir. En yüksek dağı Yağcı Dağı’dır ve 1516 metre yüksekliğe sahiptir. Selendi, Alaşehir’e 66 km, Manisa il merkezine ise 158 km mesafededir.

İlçenin güneybatısında Kula, kuzeybatısında Demirci, güneydoğusunda Uşak ve kuzeydoğusunda Kütahya’nın Simav ilçesi yer alır. Yüzölçümü 701 km² olan ilçenin denizden yüksekliği ise 431 metredir. 75100 hektar alana sahip ilçenin 24500 hektar ormanlık alanı ve 25600 hektar tarım alanı bulunur.

İlçede hububat ürünlerinin yanı sıra tütün, haşhaş, zeytin, çeşitli meyve ve sebzeler yetişir. Tarımın dışında koyunculuk, tavukçuluk ve büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. İlçe mutfağının başlıca karakteristik lezzetleri arasında ise tarhana ve höşmerim tatlısı gelir.

Nüfus

2020 – 2021 yılının Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre ilçenin toplam nüfusu 19.728’dir. Nüfus dağılımı 9.881 erkek, 9.847 kadın şeklindedir ve Manisa nüfusuna oranı %1,4’tür. Nüfus artış oranı %-7,2 olarak açıklanan ilçe 57 mahalleye sahiptir.

Görülmesi Gereken Yerler

  • Karaselendi Köyü
  • Çıkrıkçı Köyü
  • Kınık Tepesi Piknik Alanı
  • Yelimere Kanyonu
  • Değirmen Dere
  • Ömer Dede ve Zeynal Abidin Türbesi

Diğer Önemli Bilgiler

  • Selendi posta kodu: 45970
  • İl alan kodu: 0236
  • İl plaka kodu: 45
Whatsapp
Sarıkız Hastanesi
Sarıkız Hastanesi
Özel Sarıkız Hastanesi Sağlıklı Günler Diler. Bizimle İletişime Geçtiğiniz İçin Teşekkür Ederiz. Buyrun Efendim. Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Copyright 2019 © ÖZEL SARIKIZ HASTANESİ TELİF HAKLARI GEDİZ GLOBAL ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ TİC. A.Ş Designer:Serkan İnce serkan.ince@msn.com