Diş Hekimliği
Dünya çapında en yaygın kronik hastalıklar arasında yer alan diş çürükleri ve diş eti hastalıkları başka pek çok ciddi hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Ağız ve diş hastalıkları tedavi edilmediği takdirde bireyin genel sağlık durumunu, yaşam kalitesini, beslenme ve konuşma fonksiyonlarını kötü yönde etkiler. Oysa ağız ve diş hastalıkları büyük ölçüde önlenebilen ve tedavisi yapılabilen rahatsızlıklardır. Koruyucu tedavilerle ağız sağılığı, hem estetik hem de fonksiyonel açıdan sürdürülebilirliğe sahiptir. Ağız ve diş sağlığı birimi; ağız içi kasları, tükürük bezlerini, yumuşak ve sert dokuları, damağı, diş ve diş eti hastalıklarını kapsamaktadır.
Kalp rahatsızlıkları, göz hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, lenf bezi iltihaplanmaları, böbrek iltihaplanmaları, kemik iltihaplanmaları, eklem romatizması, beyin zarı iltihabı gibi daha ciddi problemleri tetikleyebilen ağız ve diş hastalıkları, yorgunluk ve halsizlik hissine sebep olabilmektedir.
Hastanemizin ağız ve diş sağlığı biriminde görevli uzman hekimimiz Dt. Yasemin BİRCAN, yetişkin ve çocuklardaki ağız ve diş hastalıklarının tedavisini gerçekleştirmektedir. Ağız ve diş sağlığı polikliniğimiz, tedavi süreçlerinin konforlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacak modern tıbbi donanıma sahiptir. Polikliniğimizde tedavi edici, rehabilite edici, koruyu tedavilerin yanı sıra estetik diş tedavisi hizmeti de verilmektedir.
Manisa Alaşehir Özel Sarıkız Hastanesi ağız ve diş sağlığı polikliniğimizde (diş hekimliği) uygulanan başlıca hizmet ve tedaviler;
- Endodonti (Kanal tedavisi)
- Pedodonti (Çocuk diş hastalıkları)
- Pediodontoloji (Diş eti hastalıkları)
- Koruyucu diş tedavisi
- Protetik diş tedavisi
- Restoratif diş tedavisi
- Oral diagnoz (Radyoloji)
- Estetik diş tedavileri
Ağız ve diş hastalıklarının teşhisi nasıl yapılır?
Ağız ve diş hastalıklarının teşhisi için öncelikle hastanın şikâyetlerini, duyumlarını, medikal geçmişini ve kullandığı ilaçları içeren detaylı bir anamnez (hastanın öyküsü) alınır. Ardından dişleri, diş etlerini, lenfleri, ağız içi dokuları, dili, çene eklemlerini ve tükürük bezlerini içeren gözleme dayalı klinik muayene gerçekleştirilir. Uzman hekim gerekli gördüğü takdirde daha detaylı inceleme için radyografik muayeneye başvurabilir. Ağız ve diş hastalıklarının teşhisinde kullanılan dört ana radyografi cihazı bulunmaktadır. Bunlar; diş çürüğü ve diş kökü enfeksiyonlarında detaylı bilgi alınmasını sağlayan periapikal diş röntgen cihazı, tek çekimde tüm dişler ve çene yapısındaki patojenlerin görüntülenmesinde yararlanılan panoramik diş röntgen cihazı, çene ve kemik yapısı hakkında bilgi alma amaçlı kullanılan sefalometrik diş röntgen cihazı, çene kemiklerinde gelişen lezyonların ve yumuşak dokuların detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlayan dijital volumetrik tomografi cihazı şeklindedir.
Ağız ve diş rahatsızlıklarında görülen en yaygın belirtiler nelerdir?
Ağız ve diş rahatsızlıklarının en sık görülen belirtileri arasında diş etlerinin çekilmesi, diş etlerinde iltihaplanma, diş ipi veya diş fırçası kullanırken diş etlerinde görülen kanama, ağız kokusu, diş etlerinde kızarıklık, şişlik, ağrı, akıntı, dişler arasındaki aralıkların büyümesi, ağız kuruluğu, ağız içi yaralar ve enfeksiyonlar yer alır. Fakat bazı ağız ve diş eti hastalıklarının hiçbir belirti vermeksizin ileri seviyelere kadar ulaşabileceği ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve düzenli kontroller ihmal edilmemelidir.
Ağız ve diş rahatsızlıklarından korunmak için neler yapılabilir?
Sağlıklı ağız ve dişler için en önemli koşul dişlerin düzenli ve doğru şekilde fırçalanması, diş ipi kullanılarak temizlenmesidir.
Gazlı içecekler, tatlandırılmış sıvılar, tatlandırılmış çay ve kahve tüketimi azaltılmalıdır.
Şeker içeren karbonhidratlı besinler riski arttırmaktadır.
Öğün aralarında şekerli atıştırmalıklar yerine taze meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.
İşlenmiş besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.
Yüksek kaliteli protein içeren besinler tercih edilmelidir.
Ağız kuruluğu yaşanıyorsa su tüketimi arttırılmalıdır.
En az 6 ayda bir koruyucu ağız ve diş sağlığı uygulamalarından faydalanılmalıdır.
Sağlıklı ağız ve dişler için koruyucu önlemlerin bebeklikten itibaren başlaması ve düzenli kontrollerle sürdürülmesi gerektiği unutulmamalıdır.