Biyokimya nedir?
Biyokimya, canlı sisteminin kimyasal yapısını, fonksiyon ve reaksiyonlarını inceleyen bilim dalıdır. Eski Yunanca’da yaşam, canlı gibi anlamlara gelen “bios” sözcüğünden türemiştir. Birçok bilim dalının temel yapı taşlarından birisini oluşturur. Tıbbi biyokimya ise biyolojik sıvı, salgı ve dokuların analizini yaparak hastalıkların teşhis, tedavi ve takibinde yol gösterici olan uzmanlık alanıdır.
Günümüzde bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ışığında yenilenen biyokimya laboratuvarlarında hızlı, güvenilir ve doğru sonuçlar elde edilmektedir. Bulgu vermeyen hastalıkların ortaya çıkarılması, hastalığın şiddetinin belirlenmesi ve iyileşme seyrinin incelenmesi sağlanır. Testlerin istenmesi ile başlayan laboratuvar çalışmaları, örneklerin alınmasından sonuçların klinik hekime ulaşmasına kadar olan süreci kapsar.
Manisa Alaşehir Özel Sarıkız Hastanesi biyokimya biriminde görevli hekimimiz Uzm. Dr. Ali Süheyl ÖZDEMİR, hasta test sonuçlarının değerlendirilmesi ve raporlanması işlemlerini yürütür. Diğer branşların uzman doktorları ile konsültasyon yaparak tedavi süreçlerinin belirlenmesinde ve takibinde rol oyar. Acil tıptan, yataklı servislerden veya poliklinik hastalarından alınan numuneler modern teknolojik donanıma sahip laboratuvarlarımızda incelenir. Hastanemizde rutin testlerin yanı sıra hastalığın ihtiyacına bağlı olarak özel testler de uygulanabilmektedir
Uygulanan başlıca biyokimyasal testler nelerdir?
En sık başvurulan biyokimyasal tetkikler arasında rutin testler, enzim testleri, hormon testleri, elektrolit, metabolitler, idrar ve gaita analizi, tam kan sayımı, protein testleri, toksikoloji analizi, gebelik tarama testleri, ilaç düzeyleri, belirteçler, bağımlılık tespiti testi, immünoloji ve seroloji testi yer alır. Bahsi geçen her inceleme alanı kendi içerisinde birçok alt başlığa ayrılır.
Biyokimya testlerinde incelenen örnekler nelerdir?
Laboratuvarlarda incelenen numuneler çok çeşitli olup, hastalığın ihtiyacına göre klinik doktor tarafından belirlenmektedir. Tetkiki yapılan başlıca örnekler arasında idrar, kan, plazma, serum, tükürük, sperm, dışkı, mide suyu, ter ve diğer vücut sıvıları, lökosit paketi, eritrosit paketi, safra, doku, saç, böbrek ve safra taşı yer alır.
Biyokimya tetkik sonuçlarını etkileyen etmenler nelerdir?
Test sonucunu etkileyen faktörler kontrol edilemeyen ve kontrol edilen olmak üzere ikiye ayrılır. Kontrol edilemeyen faktörler arasında cinsiyet, yaş, ırk, yaşam alanı, sıcaklık, mevsimsel etkiler, yüksek ateş, transfüzyon, menstruasyon döngüsü, stres, şok ve travma yer alır. Hemoliz, ikter, postür, hamilelik, lipemi, fiziksel aktivite, beslenme, egzersiz, ilaç kullanımı, sigara ve alkol alımı ise kontrol edilebilen değişkenlerdir.