Pediatri nedir?
Çocuk sağlığı ve hastalıkları (pediatri) polikliniğinde bebekler, çocuklar ve on sekiz yaşa kadar olan ergenlik çağındaki bireylerin büyüme ve gelişme süreçlerinin takibi, olası hastalıkların teşhis ve tedavileri gerçekleştirilir. Bebek ve çocuklar pek çok sağlık problemine karşı hassas ve riskli bir grup içerinde yer almaları sebebiyle özel bir bakıma gereksinim duyarlar. Doğum sonrasından itibaren fonksiyonel ve fizyolojik olarak sağlıklı bir şekilde gelişmelerinin takibi bir uzman kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Pediatri dünyası çocukluk dönemini fiziksel, sosyal ve psikolojik yönden bütünsel bir yaklaşımla ele alarak sağlıklı nesillerin yetişmesini amaçlar.
Hastanemizin çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniğinde görevli uzman doktorlarımız Uzm. Dr. Gülten GÜNÜRÜN ve Uzm. Dr. Adnan ÜNVER pediatrik hastalıklarından teşhisi, tedavisi ve takibini sağlamaktadırlar. Pediatri polikliniğimizin amacı her çocuğun sağlık düzeyinin en üst seviyeye çıkarılması üzerine temellendirilmiştir. Polikliniğimizde çocuğun sağlıklı bir şekilde gelişimine destek olunur ve ebeveynler tedavinin işleyişi konusunda bilinçlendirilir. Yapılan muayeneler doğrultusunda boy, kilo, aşı takvimi ve yaşamsal fonksiyonların takibinin (fizyolojik takip) yanı sıra bilişsel gelişimin (psikolojik takip) ve günlük yaşamsal aktivitelerinin gelişiminin (sosyal takip) incelemesi yapılır. Pediatri uzmanlarımız ultrason, röntgen testi, kan testi, idrar testi gibi yöntemlerle fiziksel rahatsızlıkların araştırılmasını sağlarken, davranış testi gibi yöntemlerle hastaların psikolojisini anlamaya yönelik çalışmalara ihtiyaç duyabilmektedir. Pediatri servisinde görevli doktorlarımız gerekli olduğu takdirde tedavi sürecini diğer tıbbi birimlerimizle birlikte yürütebilmektedir.
Manisa Alaşehir Özel Sarıkız Hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları (pediatri) polikliniğinde tedavisi yapılabilen başlıca hastalıklar;
- Beslenme bozuklukları
- Solunum sistemi hastalıkları
- Sindirim sistemi hastalıkları
- Metabolizma hastalıkları
- Döküntülü hastalıklar
- Bağ dokusu hastalıkları
- Sarılık
- Astım
- Kabakulak
- Boğmaca
- Anemi
- Kızıl
- Kızamıkçık
- Kızamık
- Suçiçeği
- Menenjit
- Çocuk felci
- Zatüre
- Grip
- Tüberküloz
Çocuklarda sık görülen hastalık belirtileri nelerdir?
Çocuklar, yetişkinlere oranla bakteriyel ya da viral enfeksiyonlardan daha kolay etkilenirler. Bu tür durumlarda ortaya çıkan belirgin semptomlar, bir uzman hekime başvurulması gerektiğinin işaretidirler. Bu semptomlardan en yaygın görülenleri; ateş, öksürük, ağız yaraları, kusma, ishal, döküntüler, terleme, gaz sancıları, karın ağrıları, kulak ağrıları, aşırı terleme, pişik, havale, ten renginde solgunluk, nefes almada güçlük çekme, baş ağrısı şeklinde sıralanabilir.
Çocuk hastalıklarının teşhisi nasıl yapılır?
Uzman doktorlarımız polikliniğimize gelen her çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine göre özel bir iletişim kurarak sağlık durumunu değerlendirirler. Ebeveynlerden alınan hastalık öyküsü ile çocuğun değerlendirilmesi karşılaştırılır. Çocuğun daha önce yapılan aşılamaları, kullandığı ilaçlar, geçirdiği hastalıklar incelenir. İhtiyaç duyulduğu takdirde idrar, kan ya da diğer testler istenir. Elde edilen veriler sonunda hastalığın teşhisi yapılır. Bazı özel durumlarda tedavi süreci diğer tıbbi birimler ile birlikte yürütülmeyi gerektirebilir.
Çocuk hastalıklarının önlenmesinde aşının yararları nedir?
Bebeklik ve çocukluk döneminde karşılaşılan hastalıkların pek çoğu bulaşıcı özelliktedir. Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en etkili yolu kişisel direncin yükseltilerek bağışıklık kazanılmasıdır. Aşılar vücutta bağışıklık kazanmayı sağlayan antikor adı verilen maddelerin oluşmasını sağlayarak koruma sağlar. Ülkemizde bebeklerin doğumundan itibaren büyüme ve gelişme aşamalarında uygulanması gereken bir aşı takvimi vardır. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen bu aşı takvimi bebeklikten itibaren sağlıklı bir bağışıklık sisteminin oluşmasına yönelik hazırlanmıştır. Gerekli aşıların yapılmadığı bebek ve çocuklar hastalıklara karşı direnç oluşmadığı için risk altındadırlar.