Diyetisyen

Anasayfa » TIBBİ BİRİMLER » Diyetisyen

Beslenme ve diyetetik biriminin görevleri nedir?

Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerinden 4 yıllık beslenme ve diyetetik lisans programını bitirmiş bireyler diyetisyen ve beslenme uzmanı olarak mezun olmaktadır. Diyetisyen, toplumdaki beslenme sorunlarına yönelik çözümler getiren, bireylerin yaş, cinsiyet ve yaşam pratikleri doğrultusunda beslenme programlarını düzenleyen, besin kaynaklı ortaya çıkan sağlık sorunlarının giderilmesinde ve bu konuda farkındalık oluşturulmasında görev alan uzman kişilerdir.

Beslenme ve diyetetik birimi ise beslenme sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yaparak toplumun yaşam kalitesinin arttırılması, dengeli beslenme ile sağlığın korunması ve iyileştirilmesi üzerine çalışmalar yapan bilim dalıdır. Yanlış beslenme kaynaklı ortaya çıkan başlıca rahatsızlıklardan olan obezite ve diyabet, bireylerin hem yaşam standartlarını kötü yönde etkilemekte hem de başka sağlık problemlerini tetikleyebilmektedir.

Hastanemizin beslenme ve diyetetik biriminde görevli Diyetisyenimiz Bilge Nur YÖRÜK; bireylerin beslenme alışkanlıklarını inceleyerek beslenmeye bağlı ortaya çıkan hastalıkların teşhis ve tedavi programlarını düzenlemektedir. Beslenme ve diyetetik kliniğimize gelen bireyler muayenelerinin ardından TANİTA BC-601 cihazında ölçümleri alınır. Analiz sonucu gerekli görüldüğü takdirde laboratuvar testleri istenir. Elde edilen verilere yönelik kişiye özel beslenme programı oluşturulur ve gerekli beslenme eğitimi verilir. Sonrasında ise tedavinin düzenli takibi ile sağlık durumunun ve ideal kilonun korunması sağlanır. Beslenme ve diyetetik birimimizin temel amacı kişinin sağlığını bir adım ileriye taşıyıp, sağlıklı beslenme alışkanlığını edindirmek ve yaşam boyu sürdürülmesine yardımcı olmaktır.

    “Yedikleriniz ilacınız, ilacınız yedikleriniz olsun.”

 HİPOKRAT

Masnisa Alaşehir Özel Sarıkız Hastanesi beslenme ve diyetetik biriminin ilgilendiği başlıca alanlar;

  • Obezite Tedavisi
  • Besin İntoleransı ve Alerjiler
  • Diyabet- Gestasyonel Diyabet
  • Geriatrik Beslenme
  • Çocukluk Çağı Beslenmesi
  • Ergenlik Çağı Beslenmesi
  • Sporcularda Beslenme
  • Anne-Çocuk Beslenmesi
  • Onkolojik Rahatsızlıklarda Beslenme
  • Böbrek Rahatsızlıklarında Beslenme
  • Yeme-Davranış Bozuklukları
  • İdeal Kiloya Yönelik Beslenme Programları

Dengesiz veya yetersiz beslenmeye bağlı ortaya çıkan rahatsızlıklar nelerdir?

Doğru beslenme vücudun yapısının sağlıklı bir şekilde gelişmesini, kilonun kontrolünün normal düzeye ulaşmasını, devamlılığını sağlaması ve yaşamsal aktiviteler için gerekli enerjiye sahip olması açısından büyük bir öneme sahiptir. Beslenme bozukluğuna bağlı olarak çeşitli yaş gruplarında çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Protein-enerji yetersizliği hastalıkları (raşitizm, anemi, marasmus, kuvashiorkor…), vitamin eksiklikleri, obezite, diyabet, guatr, kalp-damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, aşırı zayıflık, gut, siroz, osteoporoz, hipertansiyon, blumia nervoza, anoreksiya nevroza gibi çok geniş bir hastalık skalası vardır.

Obezite nedir? Obeziteye bağlı ortaya çıkan hastalıklar nelerdir?

Obezite, vücuttaki yağ kütlesinin yağ dışı kütleye oranla aşırı artması, yağ depolanmasına bağlı olarak kilonun boya ve yaşa göre olması gereken seviyenin üstüne çıkması ve vücut sağlığını bozması durumudur. Beden kütle indeksi (BKİ) 30 ve üstünde çıkan bireyler obezite tanısı almaktadır. Yetersiz fiziksel aktivite, yanlış beslenme, ilaç kullanımı, psikolojik etmenler, hormonal etmenler, sigara ve alkol tüketimi gibi birçok sebep obeziteye neden olabilmektedir. Obezite; hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, iskelet-kas sistemi rahatsızlıkları, diyabet, uyku apnesi, inme, karaciğer yağlanması, solunum yolu hastalıkları, psikolojik sorunlar gibi birçok rahatsızlığı beraberinde getirmektedir.

Beden kütle indeksini (BKİ)  nasıl hesaplayabiliriz?

Mevcut kilonuzu, boyunuzun karesine böldüğünüzde çıkan değer beden kütle indeksinizdir (BKİ).

Bu değerin sınıflandırılması ve yorumlanması ise şu şekildedir:

  • 18.5 ve altında değerler = düşük kilolu
  • 18.5-24.9= normal ağırlıklı
  • 25-29.9= fazla kilolu
  • 30-39.9=  obez
  • 40 ve üzeri = morbid ( ileri derece) obez

Besin intoleransı nedir?

Gıda duyarlılığı olarak da bilinen besin intoleransı, sindirim sisteminin herhangi bir besine ya da besinin içerisindeki etken maddeye karşıt bir yanıt vermesidir. Sindirim sisteminin normal fizyolojik sürecini gerçekleştiremediği bu durum kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Besin intoleransı kusma, dil şişmesi, mide ağrısı, mide yanması, mide krampı, burun akıntısı, ürtiker, egzama, ishal gibi belirtilerle kendini gösterebilmektedir.

Besin alerjisi nedir?

Besin alerjisi herhangi bir besine, kokusuna veya içerisinde bulunan etken maddeye karşı bağışıklık sisteminin verdiği anormal yanıttır. Bağışıklık sisteminin karşı harekete geçmesi ve IgE adı verilen antikor üretmesi sonucu oluşur. Besin alerjisi belirtileri deri, sindirim sistemi, solunum sistemi gibi pek organda görülebilir.

Whatsapp
Sarıkız Hastanesi
Sarıkız Hastanesi
Özel Sarıkız Hastanesi Sağlıklı Günler Diler. Bizimle İletişime Geçtiğiniz İçin Teşekkür Ederiz. Buyrun Efendim. Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Copyright 2019 © ÖZEL SARIKIZ HASTANESİ . TELİF HAKLARI GEDİZ GLOBAL ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ TİC. A.Ş Designer:Serkan İnce serkan.ince@msn.com