Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Anasayfa » TIBBİ BİRİMLER » Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji (EHKM) virüs, bakteri, mantar, protozoon, helmint gibi mikroorganizma kaynaklı hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen tıbbi birimdir. İntaniye olarak da bilinen birim enfeksiyon etkenlerinin ortadan kaldırılması ve yayılmasının önlenmesi için çalışır. Doğru tanı ve tedavi için enfeksiyon hastalıkları kliniği ile klinik mikrobiyoloji laboratuvarı birlikte çalışmak durumundadır.

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı mikrobiyolojik, immünolojik ve moleküler testlerin seçimi, uygulanması ve sonuçların değerlendirilmesi işlemlerini gerçekleştirir. Bu sebeple enfeksiyon hastalıkları kliniği ve mikrobiyoloji laboratuvarının işleyişini bir arada yürütebilecek donanıma sahip olmalıdır. Hastanemizin enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji biriminde görevli uzman doktorumuz Şeref Keklik, enfeksiyöz ajan kaynaklı hastalıkların teşhis ve tedavi süreçlerini yönetmektedir.

Manisa Alaşehir Özel Sarıkız Hastanesi enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji biriminde tanı ve tedavisi gerçekleştirilen başlıca hastalıklar;

  • Üriner sistem enfeksiyonları
  • Solunum yolu enfeksiyonları
  • Ateşli ve döküntülü hastalıklar
  • Üreme organı enfeksiyonları
  • Gastrointestinal sistem enfeksiyonları
  • Merkezi (Santral) sinir sistemi enfeksiyonları
  • Herpesvirüs enfeksiyonları
  • Kardiyovasküler sistem enfeksiyonları
  • Zoonozlar
  • Hepatitler
  • Paraziter hastalıklar

Enfeksiyon hastalığı nedir?

Enfeksiyon ajanının vücuda girmesi, çoğalması ve çeşitli belirtilere yol açması durumuna enfeksiyon hastalığı adı verilir. Enfeksiyon ajanı ile karşılaşma sonrası bağışıklık sistemi tarafından baskılanabileceği gibi hastalık oluşması veya taşıyıcılık görülebilir. Çoğunlukla bulaşıcı olan enfeksiyon hastalıkları küçük ya da büyük salgınlara yol açabilir.

Enfeksiyon hastalığı belirtileri nelerdir?

Enfeksiyon hastalıklarının en yaygın görülen belirtileri arasında ateş, öksürük kas ve iskelet sistemi ağrıları, boğaz ağrısı, karın ağrısı, kulak ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık, burun akıntısı ve tıkanıklığı, deri döküntüleri ve lezyonları, ishal, dizüri, halsizlik, hipotermi, lenfadenopati, sarılık, genital bölgede yara, tetani, vajinal ve üretral akıntı yer alır.

Enfeksiyon hastalıklarının bulaş yolları nelerdir?

Enfeksiyon ajanının vücuda girdiği bölgeye bağlı olarak çeşitli bulaş yolları görülebilmektedir. Enfeksiyon hastalıkları solunum yolu, sindirim yolu, deri ve mukoza ile temas yolu, doğum öncesi anneden bebeğe geçmesi yolu (vertikal bulaşma), kan nakli yolu veya enfeksiyon ajanı taşıyan vektör adı verilen canlılar ile temas (ısırma veya sokma) sonucu bulaşabilmektedir.

Enfeksiyon hastalıklarında laboratuvar tanı yöntemleri nelerdir?

Enfeksiyon hastalığı ve klinik mikrobiyoloji laboratuvarlarında mikroorganizmaları tanımlayabilmek için mikroskobik inceleme ve kültür gibi konvansiyonel yöntemlerin yanı sıra enfeksiyon ajanın ihtiyacına yönelik olarak özel testler oluşturulabilir. En yaygın başvurulan laboratuvar tanı yöntemleri arasında boğaz kültürü, balgam kültürü, kan testi, dışkı testi, idrar testi, doku testi yer alır. Ayrıca ek olarak antijen taraması, antiviral hassasiyet testleri, antibiyotik hassasiyet testleri gibi yöntemlerin uygulanması da gerekebilir.

Enfeksiyon hastalıklarının tedavi yöntemleri nelerdir?

Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde enfeksiyon ajanının türüne bağlı olarak antimikrobiyal ilaçlardan yararlanılır. Antimikrobiyal ilaçlar enfeksiyonu ortadan kaldırmaya yönelik ya da koruyucu olarak kullanılabilir. Antimikrobiyal ilaçlar etkili olduğu mikroorganizmaya göre antiviral, antiparaziter, antibakteriyel ve antifungal olarak dört alt başlıkta toplanır. Bazı enfeksiyon hastalıklarında antimikrobiyal ilaçların yanı sıra steroid, elektrolitler, sıvı tedavisi gibi ek yöntemlere başvurulabilir. Enfeksiyon hastalıklarının bir bölümünden aşılama yolu ile korunabilmek mümkündür.

Enfeksiyon hastalıkları açısından kimler risk grubundadır?

Enfeksiyon hastalıkları her bireyin sağlığını ve yaşam kalitesini tehdit eden etmenler arasındadır. Fakat bazı bireyler risk grubunda yer alır ve bu sebeple yaşam boyu dikkat etmeleri sağlıklarının korunması açısından önemlidir. Enfeksiyon hastalıkları açısından kronik akciğer ve kalp hastaları, diyabetik hastalar, immün düşkün kişiler, kronik böbrek hastaları, 65 yaş üstü kişiler, sigara içenler, sağlık personelleri risk grubundadır.

Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için alınabilecek önlemler nelerdir?

Enfeksiyon hastalıklarının tedavisindeki temel amaç enfeksiyöz ajanın vücuttan atılması ve sağlık durumunun korunmasını sağlamaktır. Uygulanan tedaviye ek olarak veya enfeksiyondan korunmak için bazı tedbirler alınabilir. Gerekli aşıların yapılması, enfekte kişilerle mesafenin korunması, kişisel hijyene önem verilmesi, ellerin düzenli bir şekilde yıkanması, stres seviyesinin azaltılması, sigaradan uzak durulması, düzenli beslenme ve uyku alışkanlıklarının edinilmesi alınabilecek bireysel önlemler arasındadır.

Son yıllarda enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümünün önemi giderek daha anlaşılır olmuş ve büyük bir kompleks haline gelmiştir. Ancak buna karşın mikroorganizmalar küreselleşmiş, antibiyotiklere karşı direnç kazanmış ve enfeksiyonlara duyarlı hasta sayısı artmıştır. Enfeksiyon hastalıklarının tedavisini kolaylaştıran etmenlerin başında erken teşhisin geldiği unutulmamalıdır. Yukarıda değinilen enfeksiyon hastalıkları belirtilerini gösterdiğinizi düşünüyorsanız enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji birimimizden randevu alabilirsiniz.

Whatsapp
Sarıkız Hastanesi
Sarıkız Hastanesi
Özel Sarıkız Hastanesi Sağlıklı Günler Diler. Bizimle İletişime Geçtiğiniz İçin Teşekkür Ederiz. Buyrun Efendim. Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Copyright 2019 © ÖZEL SARIKIZ HASTANESİ . TELİF HAKLARI GEDİZ GLOBAL ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ TİC. A.Ş Designer:Serkan İnce serkan.ince@msn.com