Görme bozukluğu nedir?
Görme bozukluğu, bireyin doğuştan kaynaklanan ya da sonradan oluşan gözün algılama işlevinin yavaş yavaş ya da aniden yitirilmesi durumudur. Çeşitli hastalıkların, travmaların ya da yaşlanmanın sebep olduğu görme bozukluğu probleminin tedavisi yaşam kalitesinin artırılması açısından büyük önem arz etmektedir. Kronik göz hastalıklarının önlenmesi için muhakkak düzenli göz muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Yaşamsal fonksiyonlarımız kadar önemli başlıca duyu organımız olan gözün sağlıklı şekilde işlevini sürdürebilmesi ve olası hastalıkların tedavisi için erken teşhis çok önemlidir.
Hastanemizin göz hastalıkları biriminde görevli doktorumuz Op. Dr. Osman PARÇA, bebek ve çocuklar dâhil olmak üzere her yaştan bireyin görme bozukluğu ile ilgili hastalıklarının teşhis ve tedavisini gerçekleştirmektedir. Hastanemizde kontak lens ve gözlük uygulamalarının yanı sıra; optik koherans tomografi (OCT), bilgisayarlı görme alanı testleri, göz kuruluğu testleri gibi güncel tetkik yöntemleri ve modern cihazlarımız ile hizmet vermekteyiz.
Manisa Alaşehir Özel Sarıkız Hastanesi göz hastalıkları alanında verilen başlıca hizmetler;
- Katarakt ve akıllı mercek ameliyatları
- Sarı nokta hastalığı ve iğne tedavisi
- Diyabetik göz hastalığı ve iğne tedavisi
- Göz kapağı estetik cerrahileri (Blefaroplasti)
- Pterjium ameliyatı
- Prematüre (ROP), Yeni doğan ve çocuk muayenesi
- Kornea ve kontakt lens muayeneleri
- Göz tansiyonu tedavisi ve ameliyatı
- Retina hastalıkları
- Lens hastalıkları
- Kuru göz hastalığı
- Göz yaralanmaları
- Göz tembelliği tedavisi
- Göz kapağı enfeksiyonları
- Gözyaşı kanalı tıkanıklıkları
- Travma hasarları tedavisi
- Optik koherans tomografi (OCT)
- Görme alanı testi
En sık rastlanan göz hastalıkları belirtileri nelerdir?
Görme bozuklukları doğumsal olmanın yanı sıra çok çeşitli hastalıklar ya da dışsal sorunlar kaynaklı ortaya çıkabilmektedir. En yaygın göz rahatsızlıkları belirtileri arasında kaşıntı, batma, seyrime, ağrı, akıntı, çapaklanma, ışık hassasiyeti, kızarıklık, yanma, sık kırpma, iltihaplanma, kısma, çift görme, bulanık görme, göze bağlı damar tıkanıklıkları, ödem, görmede azalma, şişlik, göz kapağında iltihaplanma şeklinde listelenebilir.
Kuru göz sendromu nedir?
Gözün nemli kalmasını sağlayan gözyaşı olmadan görme duyumuzun sağlıklı bir şekilde işlevini gerçekleştirmesi mümkün değildir. Temel gözyaşı bezlerinin gözyaşı üretmesi sorunludur, yeterli miktarda üretilemiyordur ya da aşırı buharlaşma söz konusudur. İritasyon, görmede bulanıklık, sulanma, kızarıklık, kaşıntı, yanma, batma, yabancı cisim hissi gibi belirtiler ile kendisini gösterir. Yoğun bilgisayar kullanımı, A vitamini eksikliği, hormonal değişiklikler, hava kirliliği, kontakt lens kullanımı gibi faktörlerden etkilenebilmektedir.
Katarakt nedir? Katarakt tedavisi nasıl yapılır?
Katarakt, dışarıdan gelen ışık ve görüntünün görme merkezine net olarak ulaşabilmesi için kırılma yaratan lensin saydamlığını kaybetmesi durumudur. Buna bağlı olarak retina üzerinde net bir görüntü oluşamaz ve görme yetisinde azalma, görüntünün bulanıklaşması gibi şikâyetler görülür. Tüm dünyada yaşa bağlı olarak gelişen en yaygın körlük ve görme bozukluğu nedenleri arasındadır. Kataraktın tek tedavisi, fonksiyonunu kaybetmiş göz içi lensin çıkartılarak yerine yapay bir lensin yerleştirilmesi şeklinde yürütülen cerrahi müdahale işlemidir. Günümüzde katarakt ameliyatları başarılı bir şekilde yapılabilmekte ve hasta ortalama bir hafta gibi bir süre ile görme yetisine tekrar kavuşabilmektedir.