Kardiyoloji nedir?
Kardiyoloji; kalp, damar ve dolaşım sistemine bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıkların teşhis ve tedavi sürecini incelen tıbbi branştır. Her yıl dünya çapında on yedi milyonun üzerinde insan kalp, damar ve dolaşım sistemi rahatsızlarına bağlı olarak yaşamını yitirmektedir. Ülkemizde ise kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm sayısı yılda yüz elli bin kişinin üzerindedir. Buna rağmen son yıllarda kardiyovasküler hastalıkların tanı ve tedavi yöntemlerinde muazzam gelişmeler kaydedilmiştir. Kardiyovasküler hastalıkların tedavi süreci hastanın durumu ve hastalığa bağlı olarak farklılık göstermektedir. Hastanın durumunu belirleyen pek çok parametre bulunmaktadır.
Hastanemizin kardiyoloji bölümünde görevli uzman doktorumuz Prof. Dr. Hasan GÖK, her yaştan hastanın doğuştan ya da sonradan oluşan kalp ve damar hastalıklarının teşhis ve tedavisini sağlamaktadırlar. Kardiyoloji tıbbi birimizin amacı hastaların doğru bir şekilde değerlendirmelerinin yapılması ve tedavi sürecinin başarı ile yürütülmesidir. Hastanemiz kardiyoloji hastalıklarına bağlı olarak, acil servislerimize getirilen hastalara müdahale edebilmek için gerekli donanıma ve yoğun bakım ünitelerine sahiptir.
Manisa Alaşehir Özel Sarıkız Hastanesi kardiyoloji bölümü hastalıklarının teşhisinde faydalanılan başlıca uygulamalar;
- Transtorasik ekokardiyografi (EKO)
- Elektrokardiyografi (EKG)
- Ritim Holter
- Tansiyon Holter
- Efor Testi
- Doppler Ultrasonografi
Manisa Alaşehir Özel Sarıkız Hastanesi kardiyoloji bölümünde teşhis ve tedavisi gerçekleştirilen başlıca hastalıklar;
- Hipertansiyon
- Endokart hastalıkları
- Periferik damar hastalıkları
- Akut koroner sendromu
- Koroner arter hastalığı
- Mitral kapak yetmezliği ve darlığı
- Aort yetmezliği ve darlığı
- Perikard Tamponadı
- Pulmoner yetmezlik
- İskemik kalp hastalıkları
- Anjina Pektoris
- Kardiyomiyopati
- Primer Tümörler
- Kardiyak tümörler
- Wolf Parkinson White Sendromu
- Aritmi
Kalp ve damar hastalıklarında risk faktörleri nelerdir?
Kalp ve damar hastalıklarında risk grubunu belirleyen değiştirilemeyen faktörler arasında yaş, cinsiyet ve genetik yatkınlık bulunmaktadır. Bunlar dışındaki faktörler ise dengeli ve sağlıklı bir yaşam ile değiştirilebilmektedir. Sigara ve alkol kullanımı, obezite, hdl kolesterol düşüklüğü, ldl kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, beslenme eksikliği, fiziksel aktivite eksikliği gibi durumlar kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen değiştirilebilir faktörler arasında yer alır.
Kalp ve damar hastalıklarında risk faktörlerini azaltmak için ne gibi önlemler alınmalıdır?
Kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için alınacak önlemlerin başında sağlıklı bir yaşam tarzı ve beslenme şeklinin benimsenmesi gelir. Hastanemizin sağlıklı beslenme ve obezite danışma biriminde kişiye özel bir beslenme programı edinebilirsiniz. Sigara kullanımından uzak durulması, kilo kontrolü ve kişiye özel bir egzersiz programı ile kardiyovasküler hastalık riskleri en aza indirilebilir.
Kalp kontrolleri ne zaman yapılmaya başlanmalı?
Kalp hastalıkları çarpıntı, baş dönmesi, aşırı yorgun ve halsizlik gibi belirgin semptomlar gösterebilmektedir. Fakat eğer birey risk grubunda yer alıyorsa bu semptomların ortaya çıkmasını beklemeden kontrollerinin yapılması önerilir. Diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları, uzun süreli alkol ve sigara kullanımı olan bireyler, kolesterol sorunu olanlar, obezite sorunu olanlar, ailede kalp krizi öyküsü bulunan, yoğun ve stresli işlerde çalışanlar kalp hastalıkları açısından risk grubundadırlar.