Psikiyatri nedir?
Psikiyatri ruh, akıl ve beyin hastalıklarının tümünü inceleyen, tanı, takip ve tedavi yöntemlerini belirleyen ana bilim dalıdır. Ruhsal rahatsızlıklar insanın algılama, düşünme, hafıza, dikkat, zekâ ve karar verme yetisi gibi dengesini sağlayan bilişsel yetilerinde meydana gelen bir dizi bozulmaları kapsar. Günümüzde modern tıp ruhsal rahatsızlıklar ile fiziksel rahatsızlar arasında bağlantılar olduğunu ortaya koymuştur. Bu sebeple ruhsal hastalıkların tedavisi başka rahatsızlıkların gelişmesini önlemek açısından da ayrı bir öneme sahiptir.
Psikiyatrik hastalıkların tedavisi sürecinde hasta hekim ilişkisinin önemi diğer pek çok tıp alanına göre daha yüksektir. Hastanın öyküsünü doğru aktarabilmesi ve kendisini iyi ifade edebilmesi için hekime güvenmesi gerekir. Psikiyatrik tedavi süreci hastanın fiziksel, ruhsal, psikolojik tepkilerini, sosyal yaşamını ve hatta hasta yakınlarını içeren geniş bir alana yayılır. Bu sebeple tedavinin başarıya ulaşabilmesi için izlenecek yöntem kadar hekimin yaklaşımı da mühimdir.
Hastanemizin psikiyatri kliniğine başvuran hastaların tanı ve tedavisi Psikiyatrist Uzm. Dr. Nail SARIOĞLU tarafından yapılmaktadır. Kliniğimizde her yaş grubundan hastanın sorunu kapsamlı bir şekilde analiz edilir, gerekli görüldüğü takdirde dikkat ve zekâ testleri uygulanır. Değerlendirme sonunda kişiye özel bir takip ve tedavi planı hazırlanır. Hastanın incelemesi yapılırken bütünsel bir yaklaşımla hastalığın ortaya çıkma nedenleri ve seviyesi belirlenir. Tedavi sürecinde ilaç tedavilerinin yanı sıra kişinin kendinde iyileşme isteği yaratacak psikoterapi yöntemlerinden yararlanılır.
Manisa Alaşehir Özel Sarıkız Hastanesi psikiyatri polikliniğinde teşhis ve tedavisi yapılan başlıca hastalıklar;
- Dikkat Eksikliği
- Depresyon
- Yaygın Anksiyete Bozukluğu
- Şizofreni
- Yeme Bozuklukları
- Demans
- Psikotik bozukluklar
- Panik Bozukluk
- Travma Sonrası Stres Bozuklukları
- Obsesif Kompulsif Bozukluk
- Cinsel İşlev Bozuklukları
- Alkol ve Madde Bağımlılığı
- Hiperaktivite
- Bipolar Bozukluk
Psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde ne tür yöntemler kullanılır?
Psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisi hastalığın türüne ve hastanın durumuna göre değişkenlik gösterir. Kişiye özel hazırlanan tedavi sürecinde öncelikle psikofarmaka ilaç tedavilerinden yararlanılır. İlaç tedavisinin dışında psikoterapi ve aile terapisinden yararlanılır. İntihar riski gibi bazı özel durumlarda hastanın yatarak tedavisi gerekli görülebilir. Ancak tedavi sürecinde psikiyatri uzmanın en büyük katkısı hastanın içinde bulunduğu durumu görmesini sağlamak ve farkındalık oluşturmaktır. Böylelikle hasta tedaviye katılım gösterir ve değişmek için çözüm üretmeye başlar.
Psikiyatrik bozukluk türleri nelerdir?
Dürtü kontrol bozukluğu, cinsel işlev bozukluğu, öğrenme bozukluğu, yeme bozukluğu, hafıza bozukluğu, algılama bozukluğu, dikkat bozukluğu, duygu durum bozukluğu, kişilik bozukluğu, iletişim bozukluğu, zekâ bozukluğu, düşünme bozukluğu, stres bozukluğu, madde kullanım bozukluğu, davranış bozukluğu şeklinde sıralamak mümkündür. Kişinin mental sağlığını etkileyen bu bozukluk türleri kendi içerisinde alt başlıklara sahip olup, her biri farklı hastalık kümeleridir.
Ruhsal bozukluk belirtileri nelerdir?
Ruhsal bozukluk belirtileri her hastalık türü için farklılık göstermektedir. Bununla birlikte belli başlı bazı semptomlar bir uzmana danışılması konusunda fikir verebilir. Uyku sorunları, yalnız kalma korkusu, kas gerilmesi, çarpıntı, işitsel görsel varsanılar, yersiz ve aşırı şüphecilik, konsantrasyon sorunları, iştahsızlık, huzursuzluk, aşırı heyecanlı ya da aşırı endişeli olma hali, ölüm korkusu, bitkinlik, halsizlik, isteksizlik, tükenmişlik hissi, umutsuzluk gibi belirtilerin bir ya da bir kaçı varsa ve yaşam kalitenize etki edecek kadar bir süredir devam ediyorsa bir psikiyatri uzmanına başvurmanız tavsiye edilir.